5-HTP voor een goede nachtrust en en goed humeur!

5-HTP Happy Todayimeet

Een goede nachtrust is een must als je hormonaal in balans wilt zijn. Maar wat als je juist door hormonale disbalans ’s nachts urenlang ligt te woelen? Vooral vrouwen kunnen hier last van hebben. Je humeur wordt er in ieder geval niet beter op als je gemiddeld per nacht niet verder komt dan zo’n 5 á 6 uur slaap. Overdag ben je moe en hebt constant trek in zoetigheid. Laten we eens te kijken of 5-HTP  kan bijdragen aan een gezond  hormoonbalans en slaappatroon.

Welke hormonen spelen een rol

Het hormoon melatonine helpt je bij het inslaap vallen en wordt in de pijnappelklier geproduceerd. Als je om wat voor reden dan ook het hormoon niet voldoende aanmaakt, kan dat negatieve gevolgen op je gemoedsrust en slaappatroon hebben. De voorloper van melatonine is 5-HTP. En nu komen we waar we zijn willen; 5-HTP is niet alleen een voorloper van melatonine maar ook van serotonine, ook wel het gelukshormoon of feel-good hormoon genoemd.

Hoe kun je 5-HTP inzetten

Serotoninetekort wordt in verband gebracht met onze stemming, eetverslaving, gebrek aan libido en slaapproblemen. Om diverse klachten voor te zijn zou je eens kunnen kijken wat 5-HTP voor je kan doen.

Voordelen van 5-HTP

Bij een dosis van ongeveer 100-200 mg 5-HTP gaat de kwaliteit van je nachtrust omhoog. Het is een natuurlijk middel zonder bijwerkingen. Een wondermiddel als je even wat minder in je vel zit. Omdat 5-HTP ook de drang naar zoete producten tegengaat, denk bijvoorbeeld aan chocola waar veel vrouwen verzot op zijn, kan het daarom breder ingezet worden voordat je langs de huisarts gaat voor een slaapmiddel of naar de antidepressiva grijpt.

Wat je moet weten

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat je het nooit samen met een antidepressiva kunt gebruiken. De kans op te veel serotonine is schadelijk. Ook wordt er aangeraden het supplement niet langer dan 5 weken te gebruiken en dan te kijken hoe je lichaam het weer zelf oppakt. Over het algemeen is het serotoninegehalte dan weer voldoende op pijl om weer goed te functioneren.

Slaapkwaliteit bevorderen

Wat kun je verder nog doen om de kwaliteit van je slaap te bevorderen?  Voordat je gaat slapen is het een goed idee om een kruidenthee te drinken. Droommix is een heerlijke thee om te ontspannen, zodat je natuurlijke melatoninelevel omhoog gaat.

Voordat je gaat slapen zou je enkele yoga oefeningen kunnen doen. Er zijn voldoende oefeningen op internet beschikbaar voor yoga voor beginners. Door het stretchen van je lichaam raak je alle opgebouwde spanning van die dag kwijt en brengt je daarna in totale ontspanning.

Sluit af met een korte meditatie. Ook dit vergt geen uren. Het is bewezen dat slechts enkele minuten van stilte je naar een theta- bewustzijn brengt. Dit is een hersengolffrequentie waarbij je totaal ontspannen bent en je een hoger bewustzijn aanboort, welke je gedurende je dromen toegang geeft tot inzichten waar je overdag misschien niet bij kan.

Het belangrijkste

Dit alles draagt bij aan een goede mentale gezondheid en hormonale balans. Kijk en voel voor jezelf wat voor jou werkt en stay in balance!

(157)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.