Een mind-map voor een helder overzicht

MInd-map Todayimeet

Ik ben een echte beelddenker. In sommige situaties is dat best lastig, maar het brengt ook vele voordelen met zich mee. Zoals door alle beelden die je voor je ziet, op papier te bundelen tot een mind-map, waardoor je direct een helikopterview krijgt van de situatie. Ik ben dus aan het Mind-mappen geslagen, en het is me toch leuk!

Verbanden gaan zien met een mind-map

Op het moment ben ik bezig een nieuw boek te schrijven. De rode draad van het verhaal zit aardig in mijn hoofd, maar ik heb zoveel aanvliegroutes van personen gemaakt, waardoor ik het mezelf ook lastig heb gemaakt om het weer tot één geheel samen te brengen. Laatst kreeg ik van een speciale vriendin de tip om er boven te gaan hangen; ‘Stel jezelf voor dat je op een (roze) wolk van bovenaf naar het hele verhaal kijkt en probeer dan de verbanden te zien.’ Het is geniaal en het werkt! Om dit te doen is een mind-map dus super handig om in één opslag inzicht in het geheel te krijgen.

Aan de slag met een mind-map

Goed, ik betrek het even op mijn boek. Wie zijn de hoofdrol spelers? Ik zet ze stuk voor stuk in een wolkje en geef ze dezelfde kleur. Wat zijn de thema’s en hoe staan ze in relatie tot bijvoorbeeld de bijrol-spelers. Geef die ook een wolkje met een andere kleur. Maak verbindingen en schrijf er een woord bij wat hen samenbrengt, geef dat ook een wolkje en opnieuw een andere kleur. Dit is het sleutelwoord dat je verder op helpt naar nieuwe inzichten binnen je verhaal. Kijk hoe je als vanzelf in de flow van creativiteit komt.

Doelen stellen en halen

Met een mind-map is het ineens zoveel makkelijker om een gesteld doel te halen. Door er eerst aan te werken, zend je naar het Universum je intentie uit wat je van plan bent. Door het visueel te maken gaat de energie stromen. Naast het feit dat het ontspanning geeft om aan een leuk plan of idee te werken, net zoals bij een moodboard, geeft het je ook de mogelijkheid om in één oogopslag je gestelde doel te herinneren en eraan te werken. Iedere dag een stapje vooruit.

Waarvoor gebruik je een mind-map

Dat kan dus voor verschillende doeleinden zijn. Voor mij werkt het dus perfect om de focus bij mijn boek te houden. Maar je kunt het ook gebruiken om een samenvatting te maken bij een studie of om een presentatie te geven. Ik kan in ieder geval niet meer zonder, en het geeft bergen creativiteit en een kijkje in wat er in je eigen brein aan ideeën leeft. Een mooie stap op weg naar een authentiek leven. Zoals Lao-Tse mooi verwoordt:

‘Hij die anderen kent is wijs; hij die zichzelf kent is verlicht.’

 

(264)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.