Chōwa, een zoektocht naar balans!

Chõwa Todayimeet

Misschien heb je tijdens de coronatijd, zonder dat je het wist, Chōwa ervaren. Een tijd waarin iedereen noodgedwongen een pas op de plaats moest maken. Nu het leven steeds meer in volle gang komt, en onze agenda’s weer volstromen, hoor ik om me heen de geluiden dat de toen noodgedwongen rust misschien helemaal niet zo gek was. Kortom; we need some Chōwa!

De filosofie van Chōwa

Naast het vinden van je Ikigai , kaizen en het leven volgens de Wabi-Sabi filosofie, hebben ze in Japan ook nog een andere methode, namelijk; Chōwa. Deze filosofie staat simpelweg voor het streven naar harmonie op alle gebieden in je leven. Echt simpel is het niet, want je kunt deze staat van ‘zijn’ niet bereiken door lekker in je hangmatje te blijven liggen, maar bewust en actief op zoek te gaan naar balans in je leven.

Hoe vind je dat?

Begin eens met stil te worden en echt te luisteren naar wat de ander je te vertellen heeft. Volgens de Japanse Akemi Tanaka, schrijfster van het boek ‘Chōwa’, doe je dit door met aandacht te kijken wat er om je heen gebeurt en bewust te luisteren, zonder alvast te bedenken wat je zelf gaat zeggen. Het brengt je in het NU. En daar zit hem de kracht van Chōwa.

Één met de natuur

Rust komt niet vanzelf, je moet hem zelf opzoeken. Actief op zoek naar rust, klinkt een beetje vreemd, maar je moet er iets voor over hebben, hè. Heb je wel eens gemerkt dat je na een flinke wandeling door het bos opgeladen en tot rust gekomen weer “thuis” komt. Thuis bij jezelf. De natuur is prachtig, gratis en beschikbaar voor iedereen die actief op zoek is naar Chōwa.

Chõwa, zoektocht naar balans Todayimeet

Eet jezelf in balans

Het is een feit dat wij beter in ons velletje zitten als we goed voor onszelf zorgen. Door te kiezen voor goede voeding, welke is blootgesteld aan zonlicht, krijg je biofotonen uit het zonlicht binnen. Denk aan verse biologische groenten en fruit. Hierdoor kunnen je lichaamscellen zich opladen met het licht van de natuur.

Umami

Wanneer je bij iedere maaltijd streeft naar een goede verdeling tussen; bitter, zuur, zout, zoet en jawel, umami (japanse smaak), gaat er automatisch een seintje naar de hersenen dat je voldoende hebt aan een normale/ kleine portie eten en snak je na een uurtje niet direct weer naar een reep chocolade. Een typische umami smaak is bijvoorbeeld Matcha thee. De smaak is even wennen, maar je kunt een kopje van deze Japanse thee naast je maaltijd drinken. Matcha thee heeft naast een honger stillende werking ook nog vele andere gezondheidsvoordelen.

Eenheid en harmonie

In het diepste van onze ziel verlangen wij naar eenheid en harmonie, oftewel, Chōwa. Geef daarom jezelf zo nu en dan de ruimte om op tijd een pas op de plaats te maken en balans te houden in je leven.

 

 

 

(232)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.